Pigmentfläckar och födelsemärken

Hem / Pigmentfläckar och födelsemärken

Den latinska beteckningen för vad som i folkmun kallas ”födelsemärke” eller ”leverfläck” är naevus. Varje vuxen individ bär på i genomsnitt 67 födelsemärken. De första uppträder under spädbarnsåret och antalet ökar sedan fram till ungefärs 30 årsåldern.

Födelsemärken är ingen medicinsk indikation för operation. Att man upplever det som kosmetiskt störande och vill bli av med dem gäller inte inom den offentliga vården. Åtgärd på uteslutande kosmetisk indikation måste man bekosta själv.

Vad man alltid måste ta på största allvar är förändringar av befintliga födelsemärken. De förändringar som kan vara alarmerande är plötslig tillväxt, tillkomsten av oregelbunden pigmentering, att gränsen mot omgivande hud blivit ”suddig”, och givetvis spontan sårbildning/blödning. Vid sådana tecken bör man gå till läkare genast!

Önskar du ta bort leverfläck skall dessa alltid bedömas av hudläkare eller annan specialistläkare före behandling. Detta ansvarar du för att göra före ditt besök hos oss. Förändringar som inte bedömts av läkare behandlas inte av patientsäkerhetsskäl.