FAQ

Hem / FAQ

VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

Nedan visas de vanligaste frågorna och svaren kring våra behandlingar. Hittar du inte svar på din fråga eller vill du hellre prata med oss? Du är alltid välkommen att kontakta oss. Det kan du göra HÄR.

Botox

Kan jag få blåmärken av botoxbehandling?
Svar: Vid alla injektionsbehandlingar finns en risk för blåmärken. De brukar dock vara små och börja försvinna efter en vecka.

När ser jag effekt av botoxbehandlingen?
Svar: Den slutgiltiga effekten börjar du se efter ca 2-4 dagar efter behandling.

Hur länge håller effekten av botox?
Svar: Effekten beror på behandlingsområde och om du behandlas regelbundet. Generellt håller effekten 4-6 månader. Behandlas du regelbundet sitter effekten i längre för varje gång.

Kan jag vara i solen efter botoxbehandling?
Svar: Det går jättebra. Solen är inte ett hinder för effekten men som vanligt bör du alltid ha ett högt solskydd i ansiktet om du vistas utomhus.

När bör jag inte göra en botoxbehandling?
Svar: Om du är sjuk och/eller har en pågående infektion bör du avvakta med behandling. Har du fått allergiska reaktioner vid tidigare botoxbehandling bör du undvika att försöka igen. Vi rekommenderar att inte heller behandlas om du är gravid eller ammar.

Finns det en antidot till botox om jag ångrar mig?
Svar: Dessvärre inte. Vissa korrigeringar går att göra genom att botoxbehandla andra muskler i samma område, men effekten går inte att hämma.

Vad är skillnaden på botox och fillers?
Svar: Botox är ett muskelavslappnande läkemedel som bedövar nervsignaler. Därför behandlar man så kallade dynamiska rynkor med botox, sådana rynkor som syns när du gör gester och miner, ”argrynkan” mellan ögonbrynen till exempel. Fillers är syntetisk hyaluronsyra som fyller ut huden och används i exempelvis läppar, kinder och runt munnen. Naturlig hyaluronsyra finns redan i vår hud och hjälper hudens eget försvar. Ofta rekommenderas en kombinationsbehandling med både botox och fillers för optimalt resultat.

Läs mer om botox HÄR.

Fillers

Kan jag få blåmärken av fillerbehandling?
Svar: Vid alla injektionsbehandlingar finns en risk för blåmärken. De brukar dock vara små och försvinner inom ett par veckor.

När ser jag effekt av fillerbehandlingen?
Svar: Effekten kan du se direkt, dock brukar huden vara svullen första dagarna efter behandling så slutgiltigt resultat kan du utvärdera efter några dagar.

Hur länge håller effekten av fillers?
Svar: Effekten beror främst på behandlingsområde och om du behandlas regelbundet. Generellt håller effekten 6-9 månader. Behandlas du regelbundet sitter effekten i längre för varje gång. Fillers i läpparna försvinner oftast snabbast (efter ca 3-4 månader, eftersom det är ett område du rör väldigt mycket på) medan fillers i kinderna överlag håller längre (9-12 månader).

Finns det olika typer av fillers?
Svar: Ja, det finns många olika märken och typer av fillers. Det är viktigt att du kontrollerar med kliniken du behandlar dig på att produkterna de använder är välkända, testade och säkra. Det finns många billiga och ”dåliga” produkter på marknaden som ger sämre resultat och kan vara skadliga. På vår klinik använder vi Restylane och Juvederm, två välkända och etablerade leverantörer som du kan lita på.

Varför har kliniker så olika priser på fillers?
Svar: Det finns flera svar på den frågan men ett svar kan vara att kliniker använder olika typer av fillers. Vissa kliniker köper in billigare produkter vilket gör att priserna kan pressas. Var dock observant och noga med att kontrollera märke. Det finns många billiga fillers som kan vara skadliga och som inte är kvalitetssäkrade. Så var försiktig för din egen skull. Bra produkter är oftast dyrare.

Vilka fillersprodukter använder ni?
Svar: Idag köper vi in fillers från företagen Galderma och Allergan. Dessa företag säljer Restylane respektive Juvederm, två seriösa högkvalitativa fillersprodukter.

Kan jag vara i solen efter fillerbehandling?
Svar: Ja, du kan vara i solen efter behandling. Men som alltid rekommenderar vi solskydd i ansiktet om du vistas utomhus, vintertid som sommartid.

När bör jag inte göra en fillersbehandling?
Svar: Om du är sjuk och/eller har en pågående infektion bör du avvakta med behandling. Har du fått allergiska reaktioner vid tidigare fillersbehandling bör du undvika att försöka igen.

Finns det en antidot mot fillers om jag ångrar mig eller inte är nöjd?
Svar: Ja, det finns ett läkemedel (Hyalase) som injiceras i behandlingsområdet om du ångrar dig eller inte är nöjd. Har du  varit på en annan klinik och behandlats och inte vill gå tillbaka dit kan du göra Hyalasebehandling hos oss.

Läs mer om fillers HÄR.

Dermapen

Vad behandlar Dermapen?
Svar: Med Dermapen kan du behandla bland annat torr och trött hud, acne, ärr, pigmenteringar och fina linjer.

När ser jag effekt?
Svar: Effekten ses successivt. Första 1-3 dagarna kan ansiktet vara rött och flagna något. Därefter kan du se att huden får mer lyster, blir mer elastisk och mjuk. Full effekt ses inom tre veckor efter behandling. Ofta krävs några behandlingar med 2-3 veckors mellanrum för att uppnå önskat resultat.

Kan ni garantera resultat?
Svar: Nej, vi kan aldrig garantera resultat då alla människor är unika och reagerar olika på olika typer av behandlingar. Dermapen är däremot vetenskapligt testad under flera år vilket gett en god grund för vad Dermapen effektivt och framgångsrikt behandlar. Så det finns ett generellt protokoll för vilka hudproblem som kan behandlas med Dermapen och hur många behandlingar som generellt krävs.

Hur ofta bör jag behandlas med Dermapen?
Svar: Det beror på vad du behandlar men oftast rekommenderar vi att göra tre behandlingar med en 2-4 veckors mellanrum. I vissa fall behövs fler behandlingar för fullt resultat, i vissa fall räcker det med färre.

Kan jag behandlas under sommaren?
Ja, det går bra. Vi rekommenderar dock att undvika solen första dygnet efter behandling. Solskyddsfaktor är som vanligt alltid att rekommendera.

Kan Dermapen kombineras med annan behandling?
Svar: Ja, ofta kombineras Dermapenbehandling med kemisk peeling, Infuzion eller IPL för optimal effekt. Fråga oss om vad du vill behandla så hittar vi den bästa lösningen för dig!

Vad ska jag tänka på efter behandlingen?
Svar: Hygien är viktigaste faktorn efter behandling. Du bör undvika smink, hård träning, bastubad och orent örngott första dygnet. Syftet är att minska risk för infektion. Vi rekommenderar även att tvätta händerna innan du rör ansiktet. Bortsett från hygiensynpunkt kan du leva som vanligt efter din behandling. Solexponering bör undvikas första dygnet.

Läs mer om Dermapen HÄR.

IPL

Vad behandlar man med IPL?
Svar: Blodkärl i ansiktet, pigment och oönskad hårväxt (mindre områden såsom haka, överläpp).

Kan ni garantera resultat?
Svar: Nej, vi kan inte garantera resultat då alla kroppar är unika och reagerar olika på olika ingrepp och behandlingar. Men vi ser många mycket fina resultat av våra IPL-behandlingar.

När ser jag effekt?
Svar: Effekten efter borttagning av blodkärl och pigment ses successivt med fullt resultat efter 2-3 veckor. Hårborttagning kräver fler behandlingar varpå resultatet ses successivt.

Gör behandlingen ont?
Svar: Det beror på vad du behandlar och var. Att behandla pigment känns generellt mer än hårborttagning. De flesta beskriver känslan som att det sticker/bränner till. Smärtan är dock snabbt övergående och du har inte ont när behandlingen är klar. Ett tips kan vara att köpa en bedövningssalva receptfritt på apotek (exempelvis Emla eller liknande) och lägga på en timme innan behandlingen.

Kan jag vara i solen efter behandling?
Svar: Generellt kan du leva som vanligt efter din behandling. Solexponering bör undvikas någon dag upp till några veckor efter behandling beroende på vad du behandlar. Borttagning av pigment kräver exempelvis att du undviker solen 4-6 veckor. Vid hårborttagning och borttagning av blodkärl kan du exponeras för sol redan dagen efter. Hög solskyddsfaktor rekommenderas alltid oavsett.

Kan jag behandlas med IPL när jag är solbränd?
Svar: Nej, du får inte vara solbränd vid behandling med IPL. Vid borttagning av pigment är det extra viktigt. Mörkare hudtyper kan inte behandlas med IPL. På kliniken har vi en MI-mätare som mäter mängden pigment (Melanin) i din hud vilket avgör om du kan behandlas eller inte.

Läs mer om IPL HÄR.

CO2-laser

Vad behandlar man med fraktionerad koldioxidlaser?
Svar: Utstickande hudförändringar (t.ex skin tags, leverfläckar, fibrom mm.), acneärr och ärr.

Kan ni garantera resultat?
Svar: Att de utstickande hudförändringarna försvinner kan vi garantera. Resultat vid behandling av ärr och acneärr kan vi däremot inte garantera. Oftast behövs fler behandlingar vid ärr.

När ser jag effekt?
Svar: Effekten efter borttagning av hudförändringar ses direkt. Däremot har du ett mindre ärr i början som läker inom några veckor. Vi rekommenderar alltid tejp på området första dagarna.

Gör behandlingen ont?
Svar: Vid behandling av hudförändringar bedövas området före behandling. Det är därmed endast bedövningssticket som känns lite. Behandling av ärr kan kännas lite mer (på grund av att annat munstycke används) men brukar upplevas som överkomligt.

Vad ska jag tänka på efter behandling?
Svar: Vid hudförändringar rekommenderas tejp första dygnet för att motverka infektion. Därefter är det frivilligt att använda tejp men vi rekommenderar att använda det de första veckorna för att förebygga bestående ärr. Ju mer huden får läka ”ifred” utan friktion, desto finare slutresultat. Detta är dock upp till dig. Vid behandling av ärr behövs ingen tejp. Vi rekommenderar alltid att undvika solen under läkningsprocessen.

Läs mer om CO2-laser HÄR.

Kemisk Peeling

Vad behandlar kemisk peeling?
Svar: Torr och trött hud, acne, ärr, fina linjer och rynkor, ojämn hud, stora porer mm.

När ser jag effekt?
Svar: Effekten ses successivt. Första dagarna efter behandling brukar många flagna eller bli torra. Resultatet börjas synas när huden flagnat och ny hud bildas.

Kan jag vara i solen efter behandling?
Svar: Nej, solen bör undvikas dagarna efter kemisk peeling. Behöver du vistas i solen rekommenderas hög solskyddsfaktor.

Finns det risker med behandlingen?
Svar: Generellt är riskerna små. Sårig hudyta och pigmenteringar kan dock förekomma. Brännskador är mycket ovanligt. Har du en mörkare hudtyp är risken för pigmentering större. Har du känslig hud bör peeling övervägas om det är rätt behandling för dig.

Gör behandlingen ont?
Svar: Nej, behandlingen gör inte ont, brukar mer upplevas som en skön och avslappnande ansiktsbehandling.

Finns det olika typer av kemisk peeling?
Svar: Ja, det finns olika typer av peeling. Val av produkt beror på vad du som patient vill behandla. Produkt anpassas därför efter dina behov och förutsättningar.

Vilka märken på peeling använder ni?
Svar: Vi använder i huvudsak produkter från Mesoestetic. Men även ibland Neostratas och Circadias produkter.

Rekommenderar ni ibland kombinationsbehandlingar för bästa resultat?
Svar: Ja, ibland rekommenderar vi en kombination av Dermapenbehandling och kemisk peeling. Alternativt Infuzion, Aquagold eller IPL vid ett återbesök.

Q-switch tatueringsborttagning

Kan ni garantera att tatueringar försvinner?
Svar: Nej, vi kan aldrig garantera att tatueringen försvinner helt. Detta beror på att alla tatueringar är olika (olika ämnen och djup) vilket inte går att veta i förväg. Resultatet ses under tidens gång. Därför är alla tatueringsbehandlingar alltid en chansning. Tatueringar i färg är mycket svårare att ta bort än svarta.

Hur många behandlingar brukar behövas?
Svar: Det krävs generellt totalt 10-15 behandlingar. Det bör gå minst 8 veckor mellan varje behandling. Du kan därmed göra omkring 6-7 st behandlingar per år.

Gör behandlingen ont?
Svar: Det beror på var tatueringen sitter samt smärtkänslighet. Vissa upplever viss smärta. 

Kan man vara i solen efteråt?
Svar: Nej, tatueringen bör skyddas från solljus 3-4 veckor efter behandling.

Vilka färger är svårast att behandla?
Svar: Grön färg är svårast att behandla och går sällan bort helt trots upprepade behandlingar. Röd färg kan också vara svårbehandlad. Svart färg ger oftast bäst resultat. 

Vilka är riskerna med behandling?
Svar: Största risken är främst ärrvävnad på grund av att samma område laserbehandlas upprepade gånger. En annan risk är att inte riktigt hela tatueringen försvinner utan bara delar av den. 

Läs mer om vår tatueringsborttagning med Q-switch.